Select Page

Una iniciativa conjunta del Consell Comarcal del Gironès i Nestlé efectiva ja des d’avui 

· L’objectiu és el reciclatge integral d’aquest residu, tant del material que conforma la càpsula, com del residu orgànic del seu interior, el marro de cafè.

· Aquest sistema permetrà reciclar tant les càpsules d’alumini, de la marca Nespresso, com les de plàstic, de Nescafé Dolce Gusto, així com d’altres marques assimilables.

· Les càpsules es recolliran a través de la xarxa de deixalleries fixes i mòbils del Gironès i seran tractades a la planta de Girona per la seva posterior reutilització.

El president del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, el vicepresident primer del consell, Lluís Freixas, i els representants de ‘Nespresso’ i ‘Nescafé Dolce Gusto’, Paula Monroy i Àlex Parellada, respectivament, han presentat, avui, a la deixalleria de Sarrià de Ter, un nou sistema de recollida i posterior reciclatge de càpsules monodosi de begudes.

Busquets ha agraït a l’empresa Nestlé la seva aposta pel Gironès i ha titllat de “molt positiva, per la comarca, aquesta iniciativa pionera a la demarcació de Girona”. 
Per la seva part, el conseller comarcal de l’Àrea de Medi Ambient, Lluís Freixas, ha volgut destacar que “el reciclatge no només es farà en càpsules Nespresso i Dolce Gusto, sinó també en altres marques assimilables”. I ha afegit que “iniciatives com aquesta contribueixen a que, cada vegada, més persones utilitzin les deixalleries i es conscienciïn en el reciclatge”. 
Així doncs i atès que la legislació actual no permet que aquest tipus de residu es dipositi als contenidors grocs d’envasos lleugers, les deixalleries fixes i mòbils repartides pel territori del Gironès es convertiran en centres de recollida d’aquest tipus de material. Cal precisar, que la recollida, que ja és efectiva a partir d’avui, es farà a través de diferents contenidors instal·lats a les 13 deixalleries de les que disposa el Gironès: 7 de grans, 3 de petites i 3 de mòbils. Posteriorment, les càpsules recollides a la totalitat de punts actualment en funcionament (Barcelona, Àrea Metropolitana i, ara, Gironès) seran totes tractades a la planta de Girona. 
Un cop al mes, com a mínim, Nestlé s’encarregarà del trasllat de totes les càpsules d’alumini i de plàstic que s’hagin recollit fins a un gestor autoritzat local perquè faci la corresponent valorització del plàstic o alumini de les càpsules, així com del marro del cafè que contenen. 
El responsable de Nescafé Dolce Gusto, Àlex Parellada, ha explicat detalladament el procés que segueixen les càpsules, des de la seva recollida fins a la seva reutilització: “recollim les càpsules de plàstic i d’alumini i les tractem, aquí mateix, al Gironès. Un cop al tractador, el material es tritura i se’n separa el marro o part orgànica. El residu orgànic es fa servir com a abonament i del material (plàstic/alumini) se’n fa una segona aplicació a nivell industrial. Ens trobem encara en fase d’estudiar quina és la millor solució a nivell, tècnic, mediambiental i econòmic, a l’hora de decidir a quin sector industrial podria interessar més donar una segona vida al material recuperat”. 
Parellada ha subratllat també que l’experiència a la comarca del Gironès forma part de la fase inicial d’un sistema que s’ha d’anar estenent a la resta de Catalunya i a tot l’Estat espanyol. I ha precisat que la col·laboració amb el Consell Comarcal del Gironès ha permès aprofitar el potencial d’una infraestructura existent, com són les deixalleries. 
La representant de Nespresso, Paula Monroy, ha desglossat quins són els punts de recollida de Nespresso a Girona: la boutique Nespresso (C/Santa Clara, 53, de Girona); 23 punts de recollida, per recollir comandes realitzades per telèfon gratuït (900 259 259) o per internet (www.nespresso.com). Es tracta de comerços independents, amb un ampli horari comercial, ubicats a: Banyoles, Palafrugell, Palamós, Blanes, Puigcerdà, Olot, Santa Coloma de Farners, Cassà de la Selva, Tossa de Mar, Vidreres, Llançà, Roses, la Bisbal d’Empordà, Girona, Ripoll, Llagostera, Torroella de Montgrí, Platja d’Aro, Lloret de Mar, Bescanó i Santa Cristina d’Aro; així com 8 punts Nespresso a prop teu: des del 20 de juny i fins el 15 d’octurbe, Nespresso distribueix Packs de 50 càpsules en punts “Nespresso a prop teu”, en una xarxa exclusiva d’establiments locals ubicats als principals punts d’estiueig: Palafrugell, Blanes, Figueres, Lloret, Llafranc, Begur, Sant Feliu de Guíxols i Puigcerdà. 
El sistema de recollida selectiva de càpsules va ser pioner a Suïssa. A casa nostra, es va iniciar fa un any a Barcelona i la seva àrea metropolitana i, ara, al Gironès. Sens dubte, la posada en funcionament d’aquest nou sistema de reciclatge de càpsules a través de les deixalleries, suposa una extensió del servei públic que aquestes ofereixen, així com una millora de la gestió sostenible dels residus municipals, tot donant resposta a una demanda de la ciutadania envers aquest tipus de material tan utilitzat de forma quotidiana.