Select Page

 
S’inclou dins de les exposicions temporals del Centre de Visitants del Gironès i es podrà visitar fins el 6 de maig

L’alcalde de Campllong, Lluís Freixas, juntament amb el conseller de Turisme, Joaquim Roca, han inaugurat, al Centre de Visitants del Gironès, una mostra representativa del Museu d’eines antigues del camp i d’oficis tradicionals de Campllong.


A l’acte d’inauguració, també hi han assistit el responsable del Museu, Jordi Besalú i la directora del Centre de Visitants, Neus Vila.

 L’exposició, que mostra el procés d’elaboració del pa i altres eines del camp (unes 40 peces en total), es podrà visitar fins el 6 de maig.

Freixas ha subratllat: “els nostres fills i néts han de conèixer els valors de l’agricultura i la ramaderia del territori català i les seves eines i evolució. Això és cultura, patrimoni etnològic i sostenibilitat”.

Per Roca: “la nova exposició té per objectiu donar més empenta a la descoberta dels nostres municipis”. 

Vila ha afegit que “l’exposició coincideix amb el Girona 10+1 d’aquest cap de setmana en el que el Centre de Visitants espera rebre una gran afluència de visitants amb una oferta molt diversa com les visites guiades al Centre, la mostra inaugurada avui, l’espai botiga i el menú de tastets”.

El Museu d’eines antigues del camp i d’oficis tradicionals es crea l’any 2010 amb la intenció de generar un valor afegit a les actuacions de dinamització i promoció turística del patrimoni històric i cultural de Campllong. Actualment hi ha restaurats i custodiats uns 1.000 estris, eines o maquinaria d’antics oficis relacionats amb la vida del camp i els oficis. El Museu es nodreix de les donacions de particulars. 

La iniciativa va començar amb la Fira Comarcal de Primavera de Campllong, que enguany arribarà a la 32a. edició i que, durant aquests 30 anys d’història, ha anat recreant, any rere any, el museu durant els dies de la fira adequant el pavelló esportiu per tal de mostrar les diferents peces i eines indicades.

Un dels principals objectius i que pretén ser un atractiu destacat del Museu és la reconstrucció d’un antic Molí fariner. 
Així doncs, el museu actuarà com un punt més d’atracció turística i posarà en valor el patrimoni cultural del municipi lligat al treball de la terra i els oficis. El museu s’actualitzarà i s’ampliarà de forma continuada per tal de poder programar visites guiades i amb la intenció de poder-lo obrir al públic en general en horaris fixos.

La mostra que, des d’avui, es pot veure al Centre de Visitants del Gironès, vol representar el procés de l’elaboració del pa: Primer: l’inici del treball de la terra amb animals, amb diversos tipus d’arades, per poder sembrar; Segon: Una representació de diverses tipus de falç i una dalla, per segar el blat un cop aquest estava a punt; Tercer: Una col·lecció de forques que servien per separar la palla del gra; Quart: I una representació de com es feia el pa, amb la típica taula pastera que hi havia a totes les cases, el sedàs per la farina, les pales…

Per a més informació:


 

Ajuntament de Campllong:
www.campllong.cat / 972 46 15 04 / ajuntament@campllong.cat

GIRONÈS CENTRE DE VISITANTS
Av. de França, 221 – 17840 Sarrià de Ter (Gironès)
Telèfon: 972 011 669