Select Page
Les Bernardes acull una àmplia exposició del fotògraf Agustí Centelles: figura clau per entendre els efectes de la guerra civil

Fins el 30 de juny!

 “Les Bernardes posa en relleu la ‘fibra moral’ de Centelles”: Punt/Avui.

“Bernardes: fotografia de guerra de Centelles”: Diari de Girona.

 
·         -La mostra ha estat especialment dissenyada i produïda per a la Casa de Cultura del Gironès ubicada a Salt.

·         -El muntatge, comissariat per Miquel Berga, es podrà veure a Les Bernardes durant els mesos de maig i juny de 2014.

·        – La inauguració, que es va portar a terme el divendres 9 de maig, va comptar amb la presència del comissari, de Sergi Centelles (fill del fotògraf homenatjat) així com dels representats polítics de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal del Gironès.
El llegat d’Agustí Centelles (València, 1909-Barcelona, 1985) és un dels més importants per conèixer, a través de la imatge, el període de la República, la Guerra Civil i l’exili. Inhabilitat com a fotoperiodista pel franquisme, va dedicar la major part de la seva vida professional a la fotografia industrial i publicitària.

La mostra, que es podrà veure a la Casa de Cultura Les Bernardes durant els mesos de maig i juny de 2014, se centra en els grans temes tractats per Centelles com poden ser el retrat, els efectes de la guerra, les eleccions de l’any 1936, la vida social de l’època o, de manera molt especial, els fatídics bombardeigs que va patir la ciutat de Lleida. El comissari de l’exposició és Miquel Berga (Salt, 1952).
De Centelles, a banda del valor històric i documental de les seves imatges, cal destacar-ne especialment l’habilitat per escollir sempre els millors enquadraments, els punts de vista i la profunditat moral i humana. Fotografies obtingudes amb la seva inseparable càmera «Leica» que, a més, van capturar el temps sense renunciar a un marcat instint de modernitat. Obres poètiques de força èpica i intensitat dramàtica que, lluny de caure en l’anecdotisme, mostren una realitat despullada de gran potencial discursiu.
Per això és important la mostra que acull La Casa de Cultura Les Bernardes: perquè, més enllà de polèmiques estèrils que n’enterboleixen la memòria, aconsegueix recuperar per al públic del gironès una de les mirades més lúcides que hem tingut a casa nostra. Lúcida, en un sentit estètic i, per descomptat, des d’un punt de vista documental. En aquest sentit, resulta molt important entendre que, en totes les obres de Centelles, hi ha sempre una relació dialèctica entre el significat polític i el formal. Perdre de vista el caràcter històric de les fotografies d’Agustí Centelles implica debilitar-les i, potser també, condemnar-les a dissoldre’s en aquesta mena de magma visual de la que sovint parla Joan Fontcoberta. Mirar amb responsabilitat el llegat de Centelles implica fer aquesta síntesi: reconèixer el document i gaudir-ne, també, gràcies a la seva qualitat artística.
Que tot plegat, a més, pugui ser fet des d’un equipament cultural com les Bernardes afegeix sentit al projecte: es tracta de vindicar la pluralitat de mirades com el llegat més poderós que ens va regalar Centelles.