Select Page
El Ple del Consell Comarcal del Gironès ja aprovat aquest vespre el conveni amb l’ajuntament de Vilablareix, Llambilles i Canet d’Adri de suport tècnic en matèria de gestió documental i arxiu.
A la majoria de les comarques de Catalunya, els consells comarcals gestionen els arxius comarcals. Al Gironès, l’existència de l’Arxiu Històric Provincial ha comportat que aquest hagi assumit les funcions pròpies d’arxiu comarcal durant anys.

Amb l’aprovació d’aquest conveni, es vol impulsar i millorar la gestió documental dels municipis de la comarca, especialment el més petits. Per l’altra, amb el recolzament d’aquest conveni el Consell Comarcal entra a formar part de la Xarxa d’Arxius Comarcals – amb més de 38 arxius comarcals – i a  treballar de forma coordinada per assegurar el compliment de la Llei d’arxius i documents i el respecte als principis de provinença i territorialitat en el tractament i accés als documents.
L’acord vol incentivar la cessió de la documentació inactiva o semiactiva dels ajuntaments i del Consell Comarcal, cap a l’Arxiu Històric, als efectes de la seva catalogació, classificació, conservació i digitalització. Es realitzarà una diagnosi de la situació documental de cada ajuntament i es marcarà un pla de treball. 
També, es donarà suport als ajuntaments en la implantació de l’Administració Electrònica i suport tècnica per a l’aplicació de les Taules d’Accés, Avaluació i Tria Documental, que permeten eliminar certs expedients.
Segons el President del Consell Comarcal del Gironès, Jaume Busquets, “El Consell Comarcal creu fermament amb la transparència irendició de comptes, per aquest motiu tant important és la conservació dels documents com que aquests arribin als ciutadans i pugin ser fàcilment consultats. Volem donar suport i ajudar als ajuntaments en la classificació, manteniment, gestió i consulta dels arxius municipals”
Nota publicada, dimecres 17 d’abril de 2019