Select Page

El Consell Comarcal del Gironès s’adhereix a la moció de resposta a la Sentència del Tribunal Suprem, que demana l’amnistia per als presos polítics catalans i defensa el dret d’autodeterminació.

El ple del Consell Comarcal del Gironès ha aprovat aquest dimarts en un ple extraordinari i urgent una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l’amnistia. Moció de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i de l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

El text, que s’ha aprovat amb els vots a favor de JuntsxCat, Esquerra i la CUP, i quatre en contra; mostra el rebuig a la sentència condemnatòria, reclama la “llibertat immediata” dels presos, referma el compromís amb el dret d’autodeterminació, recolza les mobilitzacions de rebuig i crida la ciutadania a participar-hi i denuncia la situació de “repressió política”. La moció adverteix que, amb la sentència, “la democràcia de l’estat espanyol mostra símptomes inequívocs d’estar tocada de mort”.

La Consell Comarcal del Gironès ha convocat un ple extraordinari i urgent a les 14:30 del matí per aprovar una moció de resposta a la sentència. El text, aprovat per àmplia majoria, subratlla que el judici al Suprem ha estat “un judici polític que mai s’hagués hagut de produir”. “Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen”, argumenta el text, que reclamar la llibertat “de totes les persones preses i exiliades polítiques”.

“Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets
polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques, i una retallada dels drets i llibertats col·lectives”, argumenta la moció. El ple Consell assegura que el país viu “moments molt greus” que posen de manifest que “l’aparell de l’Estat actua intentant abolir la pluralitat política” i “vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement”.

La resolució aprovada adverteix que “aquesta sentència no ens atura” i compromet al Consell a continuar treballant “pacíficament per esdevenir república catalana, lliure, neta, justa”. La moció també anima a plantar “cara a la voluntat repressora de l’estat espanyol” participant en mobilitzacions per reclamar diàleg i reivindicant la via “política i democràtica” per resoldre el conflicte.

“Reivindiquem justícia i ens disposem a liderar de nou la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats”, es compromet el ple.

Amb aquesta argumentació, han aprovat un decàleg d’acords que inclouen manifestar el rebuig a la sentència del Suprem, reclamar la llibertat dels presos, mostrar el compromís amb el dret a l’autodeterminació, reivindicar el caràcter “pacífic i no violent” del moviment independentista o exigir a l’Estat que “respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament”.

La Consell Comarcal també es compromet a treballar conjuntament amb el Parlament de Catalunya i el Govern a través de l’assemblea d’electes, s’adhereix a les mobilitzacions de rebuig a la sentència i denuncia la situació de “repressió política i de vulneració de drets”. El Consell, finalment, acorda fer arribar la moció a la presidència del Parlament, a la de la Generalitat, a la del Congrés dels Diputats, al govern de l’estat espanyol, al Parlament Europeu, a l’AMI i a l’ACM.

El president del Consell, Quim Roca, ha volgut reivindicar la resposta del Consell davant la sentència del TS “com a càrrecs electes, representants dels nostres municipis, escollits democràticament i també com a representants polítics d’una comarca, tenim el dret i el deure d’expressar-nos”. El ple, també ha volgut manifestar que “la llibertat d’expressió, llibertat de reunió, llibertat d’expressar-se i de desobeir queden tocades amb aquesta sentència”.

També el vicepresident Marc Puigtió, ha fet referència al fet que estem davant d’una “nova farsa que vol empresonar drets i llibertats”. “Aquest ple se celebra el dia que fa 79 anys que règim franquista afusellava al president Companys, amb la voluntat d’acabar amb els ideals republicans” i de la mateixa manera ha volgut destacar que “si llavors no ho van aconseguir, estic convençut que ara tampoc podran”.

Girona, dimarts 15 d’octubre de 2019.