Select Page

Escenaris arriba enguany a la setzena edició, i ho fa amb més municipis que mai, dinou en total, i amb cent seixanta-una representacions, unes xifres que deixen lluny els nou pobles de la primera edició i les trenta obres que en aquella ocasió s’hi van programar.


El Consell Comarcal del Gironès, la Diputació de Girona i 19 ajuntaments del Gironès han presentat, aquest dijous, Escenaris 2020 al Teatre de Bescanó.

Enguany, Escenaris arriba a la setzena edició amb una oferta de 161 representacions, que se celebraran del 17 de gener al 28 de juny a diferents municipis de la comarca del Gironès.

Concretament, els 19 ajuntaments del Gironès que hi participen són: Bescanó, Bordils, Campllong, Cassà de la Selva, Celrà, Flaçà, Fornells de la Selva, Girona, Llagostera, Madremanya, Quart, Salt, Sant Gregori, Sant Julià de Ramis, Sant Martí Vell i Vilablareix. I enguany, també Medinyà, Sant Joan de Mollet i Sarrià de Ter.

Però no només de xifres podem parlar per copsar i entendre l’evolució d’aquest projecte, sinó també, per exemple, de la xarxa d’ajuntaments i programadors teatrals que ha creat any rere any, de la consolidació de molts programadors estables en pobles de pocs habitants, dels ajuts a la programació que es convoquen en cada edició, dels projectes de dinamització de nous públics que s’organitzen en els pobles participants, de la col·laboració amb institucions i entitats per facilitar l’assistència al teatre entre persones en risc d’exclusió social, del públic itinerant que es mou d’un municipi a un altre i que creix en cada edició, de la difusió conjunta i coordinada de tota la programació mitjançant programes de mà, web i xarxes socials per arribar a més i més públic potencial, entre molts altres exemples.

Aquesta edició rendeix homenatge en la portada a Cristina Cervià, una de les figures més emblemàtiques del teatre a casa nostra, que aviat farà un any que ens va deixar. També al programa, hi podem trobar un fragment de Nit de reis, de William Shakespeare, que va ser la primera obra en la qual l’actriu va actuar, amb El Talleret de Salt, l’any 1990, interpretant el personatge d’Olívia. El seu record serà inoblidable per a tots els que hem gaudit de la seva qualitat com a persona i com a actriu. El teatre a Girona no es podrà explicar mai sense ella.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Bescanó, Xavier Vinyoles; el conseller comarcal de Cultura, Àdam Bertran; el tècnic de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Ramon Batlle, i, finalment, el vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira.

Xevi Vinyoles ha destacat la importància del Teatre de Bescanó (on s’ha fet la presentació) per a la vila, i com a eina per acostar la cultura a més i més gent cada any: «El nostre objectiu, però, és compaginar tres funcions: en primer lloc, disposar d’un teatre que ens permeti portar obres d’actualitat i espectadors d’arreu al nostre municipi; en segon lloc, acostar així més oferta cultural als veïns i veïnes de Bescanó, i també donar al teatre de Bescanó aquest caràcter més local afavorint el teatre amateur, amb la companyia local Alba Nova i la utilització tradicional del teatre».

Ramon Batlle, tècnic de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, ha comentat que els objectius d’Escenaris són «la coordinació de tota la programació de teatre professional del Gironès de gener a juny, un total de 161 representacions, la potenciació del públic itinerant, la consolidació dels programadors dels pobles mitjans i petits, així com l’augment de la programació de teatre professional a la comarca del Gironès».

El conseller comarcal de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Àdam Bertran, ha volgut destacar que aquesta edició d’Escenaris no és una edició més, ja que hi ha «més poblacions implicades, més espectacles programats i més accessibilitat. Per tant, és una edició amb més continguts, amb més exigència, amb més possibilitats per a tothom, que intenta apropar a l’escena teatral diferents col·lectius en risc d’exclusió social».

Respecte a l’accessibilitat, el conseller Bertran ha explicat que «això implica informar sobre quins espectacles i quins teatres són accessibles tant per a persones amb diversitat funcional com comunicativa. Alhora, comporta una línia de subvencions del mateix Consell Comarcal per facilitar als ajuntaments que programin espectacles amb facilitat comunicativa i amb llenguatge de signes, perquè les persones cegues puguin accedir una estona abans a l’espectacle per poder conèixer l’espai, els materials, els vestits, els personatges, etc., per poder-se’n fer una imatge més clara».

En aquest sentit, el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha volgut remarcar que «aquest és un aspecte que des de la Diputació també estem treballant i hi hem posat molt èmfasi». A més, ha assenyalat que des de les institucions «hem de fer un esforç suplementari perquè les persones amb diversitat funcional puguin accedir a la cultura». A més, ha assenyalat que la implicació del «70 per cent dels ajuntaments del territori gironí» en aquest projecte cultural és un reflex de la labor conjunta entre aquests municipis mitjançant la seva coordinació cultural intermunicipal, programació conjunta i unificació de la difusió. El vicepresident ha volgut definir-ho amb el lema «Junts podem arribar molt més lluny que si anem sols».

Tota la informació a escenaris.cat