Select Page

El consell d’alcaldes i alcaldesses del Gironès del mes de gener del 2020, ha sigut extraordinari i ha tingut com a eix principal l’estimació dels danys causats per la tempesta Glòria en els municipis del Gironès.

El primer consell de l’any ha sigut nombrós i juntament amb el president del Consell Comarcal del Gironès, Quim Roca, i del vicepresident Marc Puigtió, han format la presidència de l’acte: Marta Madrenas, alcaldessa de Girona; el Delegat del Govern, Pere Vila; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el secretari general d’agricultura, David Mascort; el director dels Serveis Territorials del Departament de la Presidència a Girona, Raül Morales; el director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta; el director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement a Girona, Josep Pere Polanco; la directora dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Girona, Elisabet Sánchez; el responsable de la Demarcació Territorial de Girona de l’Agència Catalana de l’Aigua, Alexandre Rocas; i el director dels Serveis Territorials a Girona, Pere Saló.
El president del Consell, Quim Roca, ha començat amb un agraïment a tots serveis d’emergència, serveis de seguretat, voluntaris i a totes les entitats i serveis que durant uns dies d’afectació del temporal van actuar ràpidament i eficientment per a pal·liar els seus efectes. Uns efectes, ha dit, “que tindran un impacte en el territori durant molt de temps”. Alhora, ha destacat, que avui era “un dia important per a poder fer balanç de tot el que va passar, per aprendre d’uns moments difícils que es poden repetir. Cada vegada hem d’estar més preparats.
En el seu torn, Pere Vila, ha comentat que afronta aquesta trobada des d’una base crítica però positiva. I referent a la post gestió del temporal, he explicat estar a l’expectativa sobre quins paquets de mesures s’aprovaran finalment per ajudar a pal·liar els desperfectes, i quan es produiran. Alhora, ha destacat la intenció ferma de les institucions supramunicipals d’intentar abordar la tornada a la normalitat com més aviat millor.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha posat especial èmfasi en les tasques de coordinació que es va portar a terme durant els dies que va durar l’emergència. Afegint que, “la voluntat és ajudar i continuar amb aquesta tasca de coordinació en la gestió dels efectes del temporal”.
Alexandre Rocas, ha destacat que la prioritat número u és recuperar la capacitat hidràulica de les lleres; treure les branques, els arbres morts i aquells que dificulten el pas de l’aigua per les lleres. I en paral·lel, i a mesura que els ajuntaments van inventariant actuacions puntuals, resoldre també aquests punts de pas de l’aigua fora de les lleres.
En una primera estimació s’han valorat els danys causats per la tempesta Glòria en els municipis del Gironès, al voltant d’una xifra aproximada de set milions cinc-cents mil euros (7.500.000 €). Els municipis més afectats són Girona (3,3 M), Sant Gregori (1 M aprox.), Salt (452.000 €), Sant Julià de Ramis (295.000 €), Bescanó (307.000 €), Cervià de Ter (373.000 €) i Sarrià de Ter (218.000 €).
La trobada ha continuat amb l’exposició de les inquietuds i de les diferents experiències viscudes durant els dies del Glòria, i amb la formulació de diferents qüestions que han dirigit als responsables.

Girona, 29 de gener de 2020.