Select Page

El consell d’alcaldes i alcaldesses del Gironès del mes de febrer, ha tingut com a eix principal les actuacions dirigides a les implantacions digitals de la comarca. I ha comptat amb la presència del conseller Jordi Puigneró.

En la seva arribada a les instal·lacions del Consell Comarcal del Gironès, el conseller Puigneró ha estat rebut per president del CCG, Quim Roca, i el vicepresident, Marc Puigtió. La rebuda institucional ha continuat amb la signatura del llibre d’honor del Consell per part del conseller.

Un cop a la Sala de Plens ha començat el Consell d’alcaldes i alcaldesses del Gironès programat. Un ple nombrós que ha inaugurat el president del CCG, Quim Roca, abordant l’ordre del dia previst i amb l’exposició de diversos informes d’interès. A continuació, el vicepresident, Marc Puigtió, ha explicat als d’alcaldes i alcaldesses diversos punts transcendents en l’àmbit del Consorci de Benestar Social.

Tot seguit, l’Hble. Sr. Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, ha pres la paraula per fer als alcaldes i alcaldesses assistents una breu pinzellada del seu departament, nou aquesta legislatura, per a continuació abordar 3 reptes bàsics del departament: connectivitat, ciberseguretat i administració digital.

Sobre la connectivitat, el conseller ha explicat l’esforç important d’inversió que està fent el govern de la Generalitat pel que fa a la implantació de la fibra òptica. “Una aposta clara que no vol deixar només en mans del mercat el desplegament i acceleració d’aquesta connectivitat”, en paraules de l’Hble. Sr. Jordi Puigneró. El conseller també ha explicat com una fase avançada d’aquest programa, centrarà l’atenció en municipis petits on les operadores els costa més accelerar-hi les actuacions.

Sobre les actuacions a la comarca del Gironès, el conseller ha destacat els 192 km de fibra òptica desplegada a la comarca, amb 8 municipis que ja gaudeixen d’aquesta xarxa de la Generalitat. Alhora, ha informat que de cara al 2020 es vol fer una actuació en el tram Girona-Banyoles connectant tots els municipis al seu pas (Sarrià de Ter i Sant Julià de Ramis), amb una inversió d’1.309.425,94 €, i arribant al 80% de la població del gironès. Per acabar aquest bloc, Puigneró ha explicat que les actuacions previstes en el futur, més enllà del tram comentat, estan supeditades a l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per aquest 2020, i a la implicació de la Diputació de Girona per les actuacions que s’han de portar a terme en espais i carreteres que estan sota la seva responsabilitat.

Respecte a la ciberseguretat, el conseller ha explicat que cada dia estem més exposats a la ciberdelinqüència, una pràctica que ja s’ha convertit en un negoci, i “per aquest motiu s’ha posat en marxa l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya”. Vivim “una realitat que cada cop és més creixent, on la part més feble són els municipis petits i n’hem de ser conscients”, amb 200 milions d’atacs anuals a Catalunya.

El tercer bloc que ha explicat el conseller ha fet referència a l’administració digital i en “com podem ajudar els municipis a millorar la relació amb el ciutadà”, en paraules de propi Puigneró. El conseller també ha comentat que “tenim un instrument que és l’AOC, un organisme de la Generalitat i que rep una demanda amb un creixement exponencial important en els darrers anys”, i seguidament ha donat pas a la directora del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya.

En el seu torn, Marga Bonmatí, directora del Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya, ha comentat que “amb l’aprovació dels pressupostos també s’augmentarà el pressupost de l’AOC i per tant els serveis que podrà oferir als municipis”. En aquest aspecte, la directora també ha comentat que “els serveis que està oferint l’AOC han de tenir la màxima qualitat, i en aquest punt podem patir un esgotament de les infraestructures tecnològiques”.

La trobada ha continuat amb, i ha finalitzat amb un torn obert de preguntes que els presents han dirigit majoritàriament al conseller de Polítiques Digitals.

Nota: Dimecres, 19 de febrer de 2020