Select Page

Donades les circumstàncies excepcionals d’aquests darrers dies pel brot de coronavirus, s’ha celebrat un consell d’alcaldes i alcaldesses del Gironès extraordinari i urgent per tal informar de primera mà sobre les actuacions a prendre en relació amb el COVID-19.

Dijous, 12 de març de 2020. El consell extraordinari s’ha celebrat a efectes de tractar i informar sobre les actuacions a prendre en relació al Coronavirus. El consell ha tingut una presència nombrosa; i juntament amb el president del Consell Comarcal del Gironès, Quim Roca, i del vicepresident Marc Puigtió, ha comptat amb la intervenció del Dr. Miquel Carreras i Massanet, gerent de CatSalut de Girona i de la Sra. Lluïsa Amat i Mayor, subdirectora regional de l’Agència de Salut Pública a Girona.

El president del Consell, Quim Roca, ha començat la seva intervenció esmentant la situació excepcional i nova en que ens trobem. I ha adreçat un missatge sobre la importància de les mesures per preservar la salut dels col·lectius amb més riscos i del personal sanitari. Així com que la informació i coordinació seran imprescindibles durant aquestes setmanes.

El Dr. Miquel Carreras, ha explicat que ens trobem en una fase de contenció reforçada. S’han aplicat mesures progressives en funció de molts factors i de la seva importància per evitar una extensió del virus. També ha destacat que el fet de suspendre esdeveniments i activitats ha de facilitar la detecció dels possibles focus de contagi. I s’ha posat a disposició dels ajuntaments per tractar qualsevol qüestió o fet que succeeixi a nivell local.

També ha expressat que a Catalunya “hem sigut cauts fins al moment, però l’evolució del virus és enormement canviant”, cosa que ha precipitat les decisions de les últimes hores. I ha finalitzat emfatitzant la importància de protegir molt al personal sanitari, que és el més exposat, perquè puguin donar resposta a la població de risc. A conclòs que cal estar especialment atents a l’evolució dels propers dies i a la situació canviant en cada moment que pot generar noves mesures.

En el seu torn, la subdirectora de Salut Pública, Lluïsa Amat ha recalcat la importància que la ciutadania segueixi els consells que el Departament de Salut va llançant i en faci seguiment. És una malaltia que en sabem poca cosa, amb un quadre majoritari lleu, però sobre el que es fa un esforç perquè no evolucioni més. Alhora ha justificat la importància del tancament de centres escolars i universitats disminuint el moviment per ajudar a contenir la malaltia.

En el seu torn el director del Serveis Territorials d’Interior a Girona, Albert Ballesta, ha comentat que hem de procurar que el sistema sanitari no es col·lapsi, restringint els moviments i a base de “prudència i autoregulació”. I que en previsió, cada municipi ha de tenir clar el seu pla de contingència, vetllant especialment per la gent més vulnerable seguint les indicacions de protecció civil.

La trobada ha continuat amb intervencions amb l’exposició de les inquietuds que els alcaldes i alcaldesses han dirigit als responsables presents.