Select Page

Escenaris arriba enguany a la divuitena edició, i ho fa amb 141 espectacles i 199 representacions a 16 municipis, en una edició que, de nou, amb totes les mesures de seguretat, convida a gaudir del teatre, de la cultura i del Gironès.

Dijous, 13 de gener de 2022. Escenaris ha presentat un any més tota la programació teatral del Gironès de gener a juny, una cartellera en la qual participen setze municipis de la comarca i un total de dinou programadors, i que compta amb el suport i la coordinació de la Diputació de Girona i del Consell Comarcal del Gironès, per crear entre tots la xarxa teatral més densa del país.

Ja fa divuit anys que els municipis del Gironès, amb la creació d’Escenaris, van decidir sumar esforços per evitar coincidències entre teatres veïns, per unificar i multiplicar la difusió dels espectacles, per facilitar la mobilitat dels espectadors d’un municipi a un altre, per consolidar els pobles més petits com a programadors estables, per crear projectes de dinamització de públics, per facilitar ajuts a la programació i per potenciar les companyies de teatre professional, entre molts altres aspectes.

Aquest dijous s’ha presentat la seva programació d’enguany al Saló de Descans del Teatre Municipal de Girona, que ha comptat amb la presència de Mònica Aymerich, assessora artística i coordinadora d’activitats d’Escenaris; Àdam Bertran, conseller de Cultura i Turisme del Consell Comarcal del Gironès; i Albert Piñeira, vicepresident de la Diputació de Girona.

El conseller comarcal de Cultura del Consell Comarcal del Gironès, Àdam Bertran, ha volgut destacar que el festival segueix amb la dinamització de públics i amb l’aposta de teatre per a tots, buscant la plena accessibilitat de tots els espectadors.

No cal dir que tots aquests objectius han estat més necessaris que mai en l’edició passada i que també ho segueixen sent en l’actual, en uns temps en què els projectes culturals són més que imprescindibles i que, per contra, estan sotmesos a innombrables dificultats. Escenaris, en aquest sentit, col·labora a mantenir la vida cultural de la nostra comarca i del nostre país.

El resultat és una programació que enguany arriba als 141 espectacles i 199 representacions de teatre professional i que es reparteix per tots els racons de la comarca, des dels teatres urbans de més renom fins a petits espais culturals de municipis de pocs habitants. Una programació que per la seva qualitat i quantitat de propostes fa del Gironès la comarca del teatre. Una programació que, de nou, amb totes les mesures de seguretat, convida a gaudir del teatre, de la cultura i del Gironès.

Mònica Aymerich ha destacat “el gran esforç dels municipis més petits amb resultats de nous públics i educació. Alguns d’aquests han incorporat, gràcies a Escenaris, campanyes escolars de teatre per a les escoles del municipi, com és el cas de Sant Julià de Ramis en l’edició passada o Bordils en aquesta edició”.

Cal destacar la nova programació i visió del Teatre Municipal de Girona, que incorpora propostes arriscades i propostes de teatre documental, entre altres.

També s’hi poden trobar espectacles que estan ara en cartellera als teatres del país, o que hi han estat, com Els Brugarol, de Bitó Produccions o la darrera de Magda Puyo (Stabat Mater) o estrenes com el Per fi sol d’en Carles Sans (un dels components d’El Tricicle), o Àlex Rigola amb 23F. Anatomia d’un instant, en Fel Faxedas i Carles Xuriguera (Ni rastre de qui vam ser), la Clàudia Cedó, amb Els Àngels no tenen fills. Societat Doctor Alonso (dansa), La dona del tercer segona, de Teatre Nu, amb Àurea Márquez, o en Julio Manrique al Teatre Municipal, amb Animal, negre, tristesa, en Xavi Bobés amb Corpus o La cia. La Calòrica, amb Feísima enfermedad y muy triste muerte la de la Reina Isabel I.

Pel que fa al teatre familiar, destaquen companyies com Teatre al detall, que després de La Nena dels Pardals ens torna a sorprendre ara amb la motxilla de l’Ada, com tracta el tema de la transsexualitat d’una forma dolça i propera, Inspira teatre amb Kl’AA la teva cançó pels més petitons, Cua de Sirena o Soc una NOu de Zum Zum Teatre, la Marga Socias amb Biblioteca de la curiositat infinita, la companyia Campi qui pugui, Crea Moviment, o Les Anxovetes, Les Bianchis, Farrés Brothers, Teatre Nu amb La lluna d’en Joan, o Roberto G. Alonso amb Marúnica o la novetat de PocaCosa Teatre, Una dent sota el coixí.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha comentat en el seu torn que la seva importància del festival recau en el fet de “poder crear públics; poder crear oportunitats; però que també és important pels equipaments i els municipis”.

Escenaris 2022 s’encetarà al Teatre Municipal de Girona, aquest divendres a les 20 h amb Tópico de Covadonga.