Select Page

Les energies renovables d’ús tèrmic són aquelles que subministren calor per cobrir la demanda tèrmica. Aquestes poden subministrar energia tèrmica tant per processos industrials de baixa,i alta temperatura, com per exemple, la cogeneració amb recursos renovables i la climatització de naus; així com per la demanda tèrmica en el sector residencial de climatització i aigua calenta sanitària. (IDAE)

Tipologies d’energies renovables tèrmiques:

  • Energia solar tèrmica: aprofitament directe, en forma d’escalfament o energia calorífica, de la radiació solar incident. Una instal·lació solar tèrmica està formada bàsicament per un camp de captadors solars, un conjunt de canonades aïllades tèrmicament i un dispositiu acumulador d’aigua.
  • Biomassa: conjunt de la matèria orgànica, d’origen vegetal o animal, i dels materials que procedeixen de la seva transformació natural o artificial. Les aplicacions tèrmiques de la biomassa es poden realitzar principalment a través de calderes, estufes o xemeneies. Les calderes són els únics equips capaços de donar al mateix temps calefacció i aigua calenta sanitària, mentre que les estufes i xemeneies permeten escalfar l’estància en la que es troben ubicades.
  • Biocarburants: combustibles líquids o gasosos per al transport produïts a partir de la biomassa. Alguns dels principals biocarburants; bioetanol, biodièsel, hidrobiodièsel.
  • Biogàs: combustible gasós (principalment metà i diòxid de carboni) que s’obté a partir de la degradació biològica de la matèria orgànica en absència d’oxigen (digestió anaeròbia). El contingut de metà del biogàs possibilita el seu ús com a font d’energia per aplicacions amb tecnologies que utilitzen com a combustible el gas natural.
  • Geotèrmia: energia que s’obté mitjançant l’aprofitament de la calor interna de la Terra, que globalment es pot considerar contínua i inesgotable a escala humana.
  • Aerotèrmia i Hidrotèrmia: les bombes de calor aerotèrmiques i hidrotèrmiques, extreuen la calor de l’entorn natural (aire o aigua) a través de l’evaporador i el transfereixen a l’interior d’un edifici o a processos industrials a través d’un condensador. Si son reversibles, s’inverteix el cicle i es transfereix la calor de l’interior de l’edifici impulsant-lo a l’entorn natural.
  • Residus: la valorització energètica dels residus és un procés de combustió dels residus en condicions òptimes per obtenir-ne energia i altres productes valoritzables.

Un exemple d’èxit: Ajuntament de Ripoll

Com a exemple de projecte d’èxit com a xarxa tèrmica de biomassa, l’Ajuntament de Ripoll està tirant endavant el projecte per a la construcció i gestió d’un centre de producció d’energia tèrmica, mitjançant calderes de biomassa, amb una xarxa de calor per a la millora de l’eficiència energètica i reducció d’emissions dels edificis municipals de Ripoll.

La finalitat del projecte és la substitució del consum d’energia no renovable als equipaments municipals de Ripoll, utilitzades actualment per a la producció tèrmica a les sales de calderes dels edificis, per calor procedent de biomassa provinent d’una caldera centralitzada d’estella forestal amb xarxa de distribució de calor urbana, millorant l’eficiència energètica del conjunt i aconseguint un estalvi energètic, econòmic i de reduccions de CO2 en el consum d’energia primària.

Vols saber-ne més?

Des de l’Oficina Comarcal de Transició Energètica del Gironès (OCTE) s’ofereix el servei d’assessorament personalitzat a ciutadania i empreses en temes de comptabilitat i eficiència energètica, energies renovables, subvencions, etc. Contacta amb transicio.energetica@girones.cat o demana cita previa.