- Es redueixen dràsticament els residus que es destinen a l’abocador en un 90%
- Gairebé es dobla la recollida selectiva de residus orgànics
- S’assoleix un 87% de mitjana en recollida selectiva als municipis porta a porta
El passat 1 de març s’incorporaven a la recollida porta a porta de residus els municipis de Fornells de la Selva, Quart i Llambilles (Bescanó ho feia el 15 de març), completant així la fase 2 d’implantació del nou model de gestió de residus al Gironès. Els municipis de fase 3 ho feien l’1 d’abril (Bordils, Cervià de Ter, Juià, Flaçà i Sant Joan de Mollet). Amb aquestes fases ja són un total de 12 municipis els que han adoptat aquest nou sistema (Aiguaviva, Campllong i Sant Gregori ja ho van fer el passat 1 de desembre).
Durant el mes de febrer i març de 2022 s’ha portat a terme als nous municipis una campanya de comunicació per informar la ciutadania sobre el canvi de model i lliurar el material necessari per a la seva participació. Igual que en la fase1, la resposta ha estat molt positiva en aquests municipis, atès que gairebé el 85% dels usuaris ja disposa del material per poder participar en la recollida porta a porta (81% a Llambilles, 90% a Quart, 90% a Fornells de la Selva, 80% a Bescanó, 89% a Bordils, 88% a Flaçà, 81% a Sant Joan de Mollet, 80% a Juià i 85% a Cervià de Ter).
També es confirma l’elevada participació dels usuaris en la recollida porta a porta (municipis de fase 1 i 2) durant el mes de març: 90,5% a Aiguaviva, 89,2% a Campllong, 87,6% a Sant Gregori, 90,8% a Fornells de la Selva, 89,8% a Quart, 79,9% a Llambilles i 81,2% a Bescanó.
Les dades preliminars del mes de març (municipis fase 1 i 2) refermen la recollida porta a porta com un model d’èxit per assolir uns resultats excel·lents en recollida selectiva:
- De mitjana, s’assoleix un índex d’un 86,90% en recollida selectiva en els municipis porta a porta (no s’inclouen dades de deixalleria, ni serveis de recollida de fracció vegetal i voluminosos).
- Es redueixen un 90,47% els residus que es destinen a l’abocador (de 328,85 tones el març del 2021 a 31,34 tones el març del 2022).
- Gairebé es dobla la recollida selectiva de la fracció orgànica (de 63,9 tones el març del 2021 a 123,82 tones el març del 2022).
- D’acord amb les dades de l’Agència de Residus, es recull una fracció orgànica de qualitat òptima amb només un 1,13% d’impureses i una presència de bosses compostables superior al 90%.
- La recollida selectiva dels envasos s’incrementa un 12% en el global de la comarca (un 9% en els municipis porta a porta), mentre que es mantenen estables les recollida de paper/cartró i vidre.
Amb aquestes dades, el model porta a porta demostra poder assolir pràcticament de forma immediata els objectius d’Europa per a l’any 2035 d’un 65% de reciclatge i la reducció de fins al 10% els residus que es poden destinar a l’abocador, i trencar així amb les dades estancades al voltant del 40% en recollida selectiva a Catalunya des de fa 10 anys.
La clau de l’èxit d’aquest model la trobem en la combinació de polítiques que penalitzen els abocadors i les incineradores (impulsades des de l’Agència de Residus i Europa), el foment de la corresponsabilitat de qui genera els residus amb sistemes que permeten la seva identificació, així com l’estreta implicació de la ciutadania, administració i empresa de recollida. La bona gestió dels nostres residus és una de les peces estratègiques per poder abordar l’emergència climàtica en la que ens trobem immersos actualment.
Aquest mes d’abril s’han afegit a la recollida porta a porta els municipis de fase 3 (Bordils, Cervià de Ter, Flaçà, Juià i Sant Joan de Mollet), i properament el procés d’implantació finalitzarà amb els municipis de fase 4 (Sant Julià de Ramis-Medinyà i Sarrià de Ter) l’1 de maig de 2022.